19.02.21

UN Internacionalni Dan Maternjeg Jezika i 5. rodjendan portala Zdrava Jezicka Dijeta

U nedjelju, 21.2. obiljezavamo UN Internacionalni Dan Maternjeg Jezika i portal Zdrave Jezicke Dijete (Healthy Linguistic Diet) slavi svoj 5. rodjendan! Aktivnosti nasih pet godina postojanja evidentne su kroz stranicu: News, News Archives – Healthy Linguistic Diet gdje mozete citati o nasim uspjesima u ostvarenju  HLD misije: da omogucimo pristupacno znanje o kognitivnim prednostima dvojezicnosti i pristupu ucenju jezika kao komponenti naseg cijelozivotnog zdravlja, kroz sesije i publikacije za pedagoge, roditelje, djecu i politicare.

Ovom prilikom Dini je cast da objavi da je postala guverner/savjetnik GEMS Al Khaleej School, Dubai Al Khaleej National School – American school of Dubai (gemsakns.com) i da ce u bliskoj saradnji sa direktoricom ove skole, Gdjom Ghadeer Abu Shamat, raditi na obogacenju etosa bilingualizma/multilingualizma i razvoja pismenosti koji se oslanja na ovaj etos. U ovom vremenu globalne krize Dina je sa entuzijazmom prihvatila priliku da zivi u Dubaiu, radi sa lokalnim pedagozima i promovira Zdravu Jezicku Dijetu u ovoj dinamicnoj multilingualnoj regiji.

Zelimo svim nasim kolegama i svima koji obiljezavaju UN Internacionalni Dan Maternjeg Jezika svaki uspjeh sa planiranim aktivnostima. Voljeli bi cuti o vasim incijativama – javite se. Mi smo pripremili zajednicki blog koji mozete pronaci ovdje:

Dina i Thomas

BlogAll posts

21.02.24

‘I feel a loss in myself’:
Can the loss of mother tongues in Indonesia be prevented?

Image above: With the graduates at University of Udayana On February 21st we mark the UN More

18.12.23

When concepts migrate: Complexities of migrating Healthy Linguistic Diet

Image above left: Thomas giving a keynote at the first International Conference on Language Development and Assessment More

Central Dubai sunset

24.08.23

Insight into struggles of Arabic as the mother tongue in Dubai

Image above: Central Dubai sunset In December 2020 my husband and me found ourselves in Dubai More

23.05.23

‘Now or never!’:
Insights into bilingual parenthood

After my presentation on the cognitive benefits of bilingualism and Healthy Linguistic Diet approach at VIII More